Umblet

7 lucruri pe care poți să le faci în Varșovia

Nu mă documentasem foarte mult înainte să ajung în capitala Poloniei, Varșovia. De fapt, chiar și alegerea acestui oraș a fost un fel de răspuns „dat cu banul” la întrebarea: ce city-break mai accesibil să facem anul acesta?

Așa că nu știam nici ceea ce am aflat ulterior că e deja o informație standard – orașul e, de fapt, reconstruit după planuri și fotografii vechi, după ce a fost distrus aproape integral în urma bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. So kids, eat your veggies next time – adică documentați-vă puțin înainte, pentru că asta vă poate pune o destinaţie într-o cu totul altă lumină.

Varșovia e un oraș foarte curat, cu un transport public ce funcționează brici (credeți-mă, l-am testat din plin – tren, autobuz și metrou – ca să ne deplasăm în niște zile caniculare în care chiar și 10 pași păreau un efort supraomenesc), iar în multe aspecte e similar cu Bucureștiul: de la prețuri (moneda oficială – zlotul – are un raport de aproape 1:1 la cu leul) până la atmosfera generală și, uneori, chiar arhitectura.

Dacă te forţezi puţin, Varşovia poate fi vizitată în maximum 3 zile – pentru obiectivele cele mai importante –, însă noi am profitat și am stat 5, ca să parcurgem totul în pas relaxat.

Ai destul de multe lucruri din care să alegi – nu toate ni s-au părut la fel de interesante în final –, dar nici nu am avut timp să ne plictisim. Iată câteva dintre experiențele pe care le recomand.

#1. Alege-ți un free tour

Am mai spus-o și în trecut, la noi e aproape un lucru standard: mereu alegem un free tour, cu un ghid care să ne arate și să ne explice măcar puțin din istoria locului. Uneori mai distractiv, alteori mai puțin (cum a fost cazul, din păcate, de data asta), totuși am rămas cu câte ceva din ceea ce ne-a povestit Julia de la Orange Umbrella:

  • Foarte puține clădiri din ceea ce vezi în Varșovia sunt o versiune intactă, care să fi supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial. Hotelul Bristol e una dintre ele, rămas în picioare din interese strategice – pentru cazarea armatei germane și a persoanelor importante care ajungeau în Polonia în scop politic. Anumite fațade, ziduri sau clădiri „originale” încă au semnele gloanțelor trase în timpul războiului, un fapt pe care polonezii nu se străduiesc deloc să îl ascundă.
Hotel Bristol
Clădiri care au supraviețuit războiului
  • Una dintre cele mai impunătoare clădiri ale Varșoviei este Palace of Culture and Science, o construcție-mamut oferită cadou polonezilor de către însuși Stalin. Evident, clădirea seamănă foarte bine cu propriile noastre construcții comuniste – Casa Scânteii având cea mai izbitoare similaritate – și nu e văzută cu ochi buni de cei care chiar au trăit vremurile regimului totalitar. Pentru tineri însă, e un loc cu multe muzee, teatre, terase și o priveliște asupra întregului oraș – de la etajul 30.
  • Un cartier care a supraviețuit bombardamentelor germane este Praga, care se află pe partea dreaptă a Vistulei. Multe dintre filmele care surprind perioada de dinainte de Al Doilea Război Mondial se realizează aici, tocmai pentru că zona păstrează foarte bine elementele de arhitectură și tot ceea ce însemna Varșovia de dinainte de dezastru. Praga e cartierul rebel al Varșoviei, cu străzi cu graffiti, o viață de noapte mult mai vie aici decât în restul oraşului și în general o zonă mai puțin „turistică”, în sensul tradițional.

#2. Petrece timp pe malul Vistulei

Fluviul Vistula adună în jurul lui grupuri mari de oameni în fiecare zi. Oricând treci pe lângă țărmul acestuia, e imposibil să nu dai de agitație, de oameni care mănâncă de la food truck-urile din preajmă sau care își cumpără ceva pe repede înainte de la supermarketurile zonei, de tineri care vor să petreacă ceva timp în aer liber, fără prea multă cheltuială sau bătaie de cap.

E o zonă foarte vie și populată a Varșoviei, care are inclusiv restaurante pe barcă, muzee în apropiere și pe veșnica și des întâlnita statuie-sirenă, un simbol al orașului.

#3. Mergi la muzee

Evident, nu aveam cum să ratăm și viața culturală a Varșoviei. Dacă n-am prea nimerit-o cu partea de artă modernă și contemporană (cele două repere locale în materie de artă – Zachęta National Gallery of Art și Museum of Modern Art in Warsaw – nu ne-au dat pe spate), am fost plăcut surprinși de trei dintre celelalte muzee pe care le-am vizitat.

  • POLIN Museum of the History of Polish Jews – o construcție impresionantă, care se află chiar pe locul fostului ghetou evreiesc din Varșovia. Muzeul reia în detaliu istoria evreilor de la obiceiuri, spiritualitate, ocupații, educație, mod de a călători până la genocidul nazist. Ce e cu adevărat impresionant este faptul că fiecare cameră este construită în așa fel încât să simuleze perioada și tematica respectivă: de exemplu, iată cum arăta o stradă tipică dintr-un cartier evreiesc la finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Desigur, nivelul de detaliu e la un moment dat copleșitor – e imposibil să parcurgi toate citatele de pe pereți – despre o comunitate a cărei istorie mi se pare oricum imensă, însă e o experiență plăcută.

Luați-vă cel puțin 3 ore să îl parcurgeți așa cum merită. Biletul de intrare este 25 de zloți.

  • Copernicus Science Centre – deși se prezintă ca fiind un muzeu științific, Copernicus e un spațiu foarte interesant și util pentru familii și copii, în primul rând. Muzeul e interactiv și are tot felul de „joculețe” demonstrative pentru felul în care funcționează diverse principii ce țin de: culori, sunet, lumină, iluzii optice, câmpuri electromagnetice etc. Pentru că e destul de solicitant ca experiență, dacă vrei să poposești la fiecare piesă de expoziție în parte, spațiul e gândit ca one-stop-shop, pentru că are și un bistro cu autoservire, cafenea, locuri în care poți să iei o pauză de la tur ca să te odihnești.

Biletul de intrare este de 33 de zloți (e cel mai scump muzeu din toate cele în care am fost în Varșovia) și recomand să veniți din timp – se intră pe rând, în ture, în așa fel încât să nu se creeze aglomerări foarte mari în interior și să te poți totuși bucura de ce îți oferă spațiul.   

  • Royal Castle – A servit ca reședință mai multor regi polonezi. Și această clădire e o reconstrucție finalizată destul de recent. Păstrează totuși câteva piese originale, cum ar fi o serie de tablouri și un tron. Mi-a plăcut în mod special una dintre anticamerele către sala tronului, un loc decorat numai cu marmura neagră.

Castelul se vizitează gratuit miercurea și costă 30 de zloți în mod normal.

BONUS: The Uprising Museum e o altă dermonstrație pentru cât de bine sunt realizate muzeele Varșoviei, cu atenție la detalii, dar într-o manieră modernă, chiar dacă spune povestea unor lucruri întâmplate în 1944. Este vorba, mai exact, despre rezistența pe care a opus-o Armata poloneză împotriva germanilor, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un moment foarte important pentru Polonia, pentru că a marcat un spirit de luptă și frondă unic în perioada respectivă.

Muzeul cuprinde replica unui avion de bombardament al perioadei, precum și simularea unui spital al perioadei, o cameră care îți arată ce însemna să fii copil în anii 1940, un spațiu cu un video 3D al Varșoviei bombardate și altele. The Uprising Museum redă istoria micro a oamenilor care au luptat atunci deși, pentru un străin, poate să pară prea amplu pentru o mișcare ce în realitate a durat doar 63 de zile. Biletul de intrare este 25 de zloți, iar duminica intrarea este liberă.

#4. Vezi orașul de la înălțime

Varșovia oferă multe oportunități de a fi văzută de la înălțime. Noi le-am bifat pe următoarele:

  • St. Anne’s Church Bell Tower – în apropiere de Centrul Vechi se află această biserică, în turnul căreia poți urca contra unei sume de numai 6 zloți. Cele 147 de trepte în spirală o să te amețească puțin, dar priveliștea merită.
  • Palace of Culture and Science – n-am ratat ocazia și am urcat (cu liftul) până la etajul 30 al acestei clădiri, de unde lucrurile s-au văzut cam așa.
  • Grădina Botanică de pe acoperișul bibliotecii din University of Warsaw – una dintre cele mai frumoase experiențe din Varșovia. Clădirea în sine arată spectaculos, fiind acoperită de vegetație, care, la nivelul acoperișului, se întinde pe o suprafață de 1 hectar.

#5. Mănâncă tradițional

După vizita în Varșovia, am devenit fan pierogi, un fel tradițional de mâncare – colțunași care se pot umple cu diverse umpluturi: de la carne la varză călită, brânză, ciuperci și chiar fructe și dulcețuri. Pierogi pot fi fierți sau fripți, sunt la fel de buni în orice combinație.

Am mâncat și cârnați tradiționali polonezi la fel de buni, serviți în general tot cu varză sau ceapă călită.

De mâncat, am mâncat foarte bine în restaurantele din lanțul Zapiecek, foarte populare și care se găsesc prin orice zonă a orașului. Recomand și Bułkę przez Bibułkę pentru un mic-dejun/ brunch cinstit și cafea de specialitate, cu un aer de M60 sau Beans & Dots-ul bucureștean.

#6. Go ”underground”

Pentru că am avut mai mult timp la dispoziție decât într-un city-break obișnuit, ne-am permis să ne mai și abatem de la „căile bătătorite” și foarte turistice, cu un popas în:

  • Praga – cartierul cu graffiti al Varșoviei, despre care povesteam mai sus. Merită și întoarcerea din Praga pe jos, de-a lungul podului care leagă cartierul de centrul orașului.
  • Cimitirul Evreiesc – care e ceva mai departe de centru și pentru care am făcut o călătorie specială. 6 milioane de evrei au fost uciși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aproape 300.000 de morminte sunt în acest cimitir, care se află într-o pădure și care se întinde pe nu mai puțin de 33 de hectare. Detalii despre simbolistica din spatele mormintelor (foarte complexă) am găsit aici. Și un avertisment mai puțin obișnuit și care pare off-topic: aveți grijă și la țânțari, înarmați-vă cu ceva Autan, pentru că, deși e plăcut să te plimbi prin acest cimitir uriaș pentru că e ferit de căldura foarte puternică datorită copacilor numeroși, multe insecte vor vrea să vă atace. 😊

#7. Plimbă-te. Mult

Varșovia e și un loc care oferă spații generoase pentru plimbări în aer liber. 25% din suprafața orașului este reprezentat, până la urmă, de spații verzi.

Cu puțin noroc, chiar și pe căldură, dacă alegi orele potrivite și zonele mai umbrite de copaci, plimbarea e la îndemână în Varșovia.

Unul dintre cele mai mari este Parcul Łazienki, întins pe 76 de hectare, unde poți vedea veverițe, păuni sau căprioare (zic unii, noi nu le-am zărit) și unde numeroase alte clădiri importante își au locul, printre care Myślewicki Palace.

Centrul Vechi este și el un loc numai bun pentru plimbare, fiind parte din patrimoniul UNESCO. Pe lângă clădirile colorate, restaurantele și atracțiile obișnuite pentru orice parte centrală a unei capitale, aici o să mai dai și peste un clopot din secolul al XVII-lea despre care se spune că împlinește dorințe (The Wishing Bell), dar și peste o o fortăreață datând din secolul al XVI-lea (Warsaw Barbican).

Centrul Vechi, Varșovia
The Wishing Bell
Fortăreața Barbican

***

Una peste alta, Varșovia este capitala unei țări care s-a reclădit din ruine și, în ciuda unui trecut cel puțin anevoios și potrivnic, pare să-și fi revenit în cel mai bun mod cu putință.

Foto articol: Alexandra Enăchescu și Alin Boeru

Foto slider homepage: Kamil Gliwiński pe Unsplash

Ți-ar plăcea și...

Nu sunt comentarii

    Lasă un comentariu