Umblet

#DestinațiiAccesibile. Ce poți să faci în Veliko Tarnovo într-un weekend

Veliko Tarnovo pare un loc deja popular, judecând după mulțimea de români pe care îi auzi vorbind peste tot pe străzi și în restaurante (dacă mai dai peste vreun spaniol, deja e un miracol).

Noi am ajuns pentru a doua oară aici – prima dată am fost doar în trecere – abia vara asta, într-un weekend prelungit în care ni se luase de betonul încins al Bucureștiului. Între un drum spre mare care se putea transforma foarte ușor într-o călătorie fără sfârșit și un ambuteiaj spre orice destinație din Valea Prahovei, parcă n-aș fi ales niciunul. Așa am ajuns în direcția Bulgaria, Veliko.

Și-am ales bine, din ce s-a dovedit. În Bulgaria, am dat peste un fel de Brașov mai mic sau o Sighișoara unde urci ceva mai în forță, dar în care te simți rapid „ca acasă”.

Unde mai pui că Veliko e o alternativă bună pentru orice găsești pe la noi, dar e și o destinație accesibilă ca prețuri și generoasă în privința plimbărilor la pas.

Ce poți să faci fix în Bulgaria, poate te gândești? Uite câteva idei.

# Fă un popas pe la Cascada Hotnitsa

În drum spre Veliko, la aproape 20 de kilometri depărtare de orașul cu pricina, am găsit această cascadă micuță – un loc bun de poposit, unde turiștii preferă chiar să ia un picnic cu vedere direct la apă.

Dacă te simți aventuros, poți să și urci pe scările din canionul care înconjoară cascada. Noi am făcut asta doar pe jumătate; nu de alta, dar era o după-amiază aproape caniculară, iar scările – destul de abrupte şi alunecoase la un moment dat – aveau nevoie de ceva condiție fizică și perseverență ca să le poți parcurge cu totul, fără să mori de sete până-n vârf și să îți dai un pic suflarea.

Ne-am zis că e suficient să stăm liniștiți pe-o piatră și să ne uităm la apa turcoaz.  

# Plimbă-te pe Strada Gurko

Strada Gurko e cea mai veche stradă din Veliko Tarnovo, o ”ulitsa”, cum i se spune în Bulgaria, îngustă, pietruită, rustică, în care ți-e mai mare dragul să te plimbi.

Multe dintre case sunt refăcute sau bine conservate și servesc drept locuri de cazare cochetă pe strada luuungă, care șerpuiește cu vedere la râul Yantra.

Altele sunt semi-părăsite, stând să se prăbușească de la ceea ce par a fi denivelări de teren – pentru că aici mai toate locuințele sunt în pantă, într-un echilibru suspendat, de uneori te miri cum de mai rezistă încă în unghiurile imposibile în care au fost construite.

Gurko e cu siguranță locul meu preferat din Veliko. Vă recomand totuși să aveți încălțăminte comodă la voi, pentru că, aici, în colţul ăsta de Bulgaria, și mai ales pe strada asta, urci și cobori trepte, pante, povârnişuri urbane, zone de ți se par fix în mijlocul curții vreunui localnic, așa că e bine să fii pregătit pentru un mers mai… sportiv. 😊

# Holbează-te la graffiti

Aerul medieval și arta stradală pare că fac casă bună în Veliko. Unde te întorci, unde te învârți, acolo găsești şi graffiti. Îmbracă vreun coș de gunoi, deghizează un perete întreg, acoperă o ușă, decorează fațada vreunui bar sau învelește clădiri înalte.

Veliko e, aproape în mod neașteptat, un rai al street art-ului, unul parcă mai reușit chiar și decât cel din cartierul faimos pentru asta al Romei, San Lorenzo (despre care am scris aici).

# Vizitează fortăreața Tsarevets

Poate unul dintre cele mai cunoscute obiective frecventate de turiști din toate părțile lumii este fortăreața Tsarevets, o cetate medievală care a servit ca reședință suveranilor Țaratului Vlaho-Bulgar.

De aici vezi panorama orașului, în timp ce stai pe-o bancă și-ți mai limpezești din gânduri. Apoi să te ții!, că urci mai multe scări spre și mai interesanta clădire din vârful ruinelor, pe numele ei – mai complicat, ce-i drept – Patriarchal Cathedral of the Holy Ascension of God.

Ce trebuie să rețineți nu este atât numele, cât stilul deosebit în care este pictat interiorul – necaracteristic și neasemănător cu nicio biserică sau catedrală pe care am mai văzut-o până acum. Poate din acest motiv, locul nu a fost sfințit de fapt și funcționează mai degrabă ca un fel de muzeu.   

# Mănâncă mult și bine

Veliko stă foarte bine la capitolul mâncare – în sensul că e din plin, e gustoasă și mult mai ieftină decât în București.

Dar tocmai pentru că turiștii s-au prins rapid de asta, restaurantele din top sunt de obicei pline ochi și e bine să faci cu încredere o rezervare sau să vânezi orele mai puțin frecventate.

Îți recomand restaurantul cu noroc de priveliște spre râul Yantra (de două ori la rând am reușit să prindem aceeași masă pe terasa lor cu vedere spre tot orașul) și cu meniu foaaarte divers și pe toate gusturile, Restaurant Shtastliveca.

O alegere bună este și Hadji Nikoli Inn Restaurant (singurul han care mai stă în picioare în Veliko astăzi, în care se poate vizita și o galerie de artă), pentru curtea ferită de zgomotul străzilor și luminile discrete și elegante care se aprind pe înserat.

# Ia-ți o cazare cu priveliște

La noi a fost o întâmplare, dar m-am hotărât să marchez asta ca un lucru pe care chiar să-l faci în Veliko. Cu două zile înainte de plecare, ne-am sucit și ne-am ales altă cazare decât cea rezervată inițial. Așa am dat peste un apartament superb, spațios, decorat cu gust, nou-nouț (am aflat că eram primii oaspeți), cu balcon și vedere înspre pădure, la nici 5 minute de fortăreața Tsarevets.

Parcă altfel începe ziua cu un mic-dejun în aer liber, cu vedere nu spre mașini, trafic sau blocuri, ci spre verdeață.

# Pierde-te prin parcuri

…unde „pierde-te” nu e vreo figură de stil. Noi n-am fost pregătiți psihic pentru ce a însemnat experiența unuia dintre parcurile cele mai mari din Veliko, Sveta Gora.

Și ne-am trezit că urcăm cele peste 300 de scări – cu senzația că nu se mai termină – spre ceea ce pare mai mult o pădure pe deal decât un parc.

Aici dai din nou peste o panoramă de la înălțime a întregului oraș și urci și iar urci spre o zonă child-friendly, cu multe spații de joacă, inclusiv tiroliene și locuri de cățărat. Ăsta a fost punctul în care ne-am dat și noi seama că, în general, oamenii ajung în acest parc cu mașina printr-o cu totul altă intrare, în niciun caz nu urcă zi de zi scările minunate pe care am avut noi „norocul” să le găsim.  

De ieșit de aici, am ieșit pe drumul pe care veneau mașinile, o drumeție fix prin pădure, dar în care am mai dat peste niște graffiti și în care am ajuns să explorăm și partea mai puțin turistică din Veliko. Deci #noregrets până la capăt.

***

Ni s-a mai recomandat și o vizită în Arbanasi, unul dintre cele mai vechi sate ale zonei, aflat în apropierea Veliko. Noi doar am trecut cu mașina prin el și am oprit să facem câteva poze din punctul în care se vedea cel mai bine Veliko, dar părea de vizitat și acordat mai mult timp decât am putut noi de data asta.

S-ar putea să ne întoarcem. 😊 Ne-a priit city-break-ul neașteptat din Bulgaria, într-un Veliko pe care l-am descoperit liniștit, prietenos și foarte plăcut per total.

Foto: Alin Boeru & Alexandra Enăchescu

Ți-ar plăcea și...

Nu sunt comentarii

    Lasă un comentariu