Cinevacinema

Pe ce mi-am mai dat timpul în ultima vreme (#3). Producții TV nou-nouțe

În episodul de azi, am de numit numai seriale și producții TV. Sorry not sorry, însă – se tot înmulțesc seriile noi și bune și-ncerc să le cuprind pe cât se poate.

Așa că azi am una bucată de stand-up comedy show, dar cu un twist important; o mini-serie despre cum te vindeci de traume fără să mai treci pe la terapeut; o comedie despre un criminal plătit care vrea să devină actor. Și niște bonusuri – la final.

Hannah Gadsby: Nanette (2018, Netflix)

Hannah e fata aia care joacă un personaj depresiv și cinic cu același nume (inspirat de episoade reale din viața ei) într-o altă descoperire genială a acestui an – serialul Please Like Me. Asta era tot ce știam despre ea, până să fie ridicată în slăvi pentru acest „TV special”.

Nanette e deghizat într-un show de stand-up – singurul pe care, din proprie inițiativă, mi-am zis că o să-l văd (nu sunt neapărat fan al genului), dar m-am trezit că-mi vine să plâng de pe la jumate. „LA UN SHOW DE STAND-UP!!! CE AI?!”, îmi urla creierul contrariat.

Asta pentru că Nanette e mult mai încărcat decât felul în care se recomandă – e un soi de manifest al actriței, care te duce într-o călătorie: despre cum umorul e uneori forțat și folosit să ascundă niște probleme reale și foarte grave, despre boli mentale, despre abuzuri, despre fascinația pe care o avem și o întreținem despre „artiștii valoroși și neapreciați la vremea lor” etc. Hannah știe ce zice, e licențiată în Arte și are niște argumente la care n-am clipit, să nu ratez ceva.

Nanette e un performance. Unul emoționant și bine construit. Unul real – cu povești prin care Hannah chiar a trecut (și nu-s deloc ușor de dus). Dacă aveți alergie la opinii puternice (inclusiv despre feminism, homosexualitate, politică), probabil că n-o să vă meargă prea tare la inimă. Dar încercați-l măcar, ca să aveți propria părere despre el.

via GIPHY

 

Maniac (2018, Netflix)

Justin Therooooux. Gata, am încheiat.

Ok, nu, nu pentru asta trebuie să vă uitați la Maniac, una dintre cele mai noi producții Netflix. Nici măcar nu e el în prim plan, ci Emma Stone și Jonah Hill (nu clipiți, că n-o să-l recunoașteți din prima la cât a slăbit pentru acest rol).

Gândiți-vă așa: de ce să mai stai ani întregi pe canapeaua unui terapeut, ca să-ți revii din eu știu ce traume avem cu toții de purtat în cârcă? Societatea care vrea totul „repede și acum” a inventat altceva: trei pastile prin care te vindeci ca de orice altă boală. Gata, puf, ești un adult funcțional și fericit.

via GIPHY

Așa ajung Owen și Annie în acest experiment de testare a medicamentelor-minune, dar lucrurile nu merg chiar așa cum se așteaptă compania de farmaceutice. Și de-aici vă las pe voi să vedeți, ați înțeles ideea.

Puncte bonus: mini-seria zici că e făcută prin anii 80 ca stil (cu acțiunea plasată într-un viitor nedefinit), despre cum și-ar fi imaginat cei de-atunci că ar fi urmat să arate ceea ce trăim acum. Are un touch vizual interesant care vine din combinația asta.

 

Barry (2018 –, HBO)

Ce, credeați că ucigașii de profesie nu-și mai pierd direcția din când în când?

Ba bine că nu. Barry (Bill Hader) nu e orice fel de criminal. S-a cam plictisit să i se spună ce să facă, o face doar pentru că e singurul lucru la care crede că se pricepe, dar și-ar dori un pic de perspectivă și nițel sens, dacă se poate. Și ele vin în forma unui curs de actorie pentru amatori la care nimerește pe nepusă masă, iar de-aici până la încolțitul ideii că ar putea să se facă actor nu mai e mult.

via GIPHY

Barry e amuzant și atipic. Și unde mai pui că a fost premiat de curând și cu niște Emmy-uri pentru cel mai bun serial de comedie și pentru cel mai bun actor în rol principal într-un serial de comedie. Printre altele.

 

Bonus. Niște seriale nu chiar atât de fresh

* Brooklyn Nine-Nine (2013 –, Netflix)

Da, știu. I am sooo late to the party. Judecați-mă și răstigniți-mă pe altarele Netflixului, unde găsiți deja 5 sezoane de comedie din lumea mai puțin serioasă și întunecată a detectivilor. Eu abia de curând l-am început.

Foto: fortune.com

** BoJack Horseman (2014 –, Netflix), sezonul 5

Cred că-i scris peste tot prin blogul ăsta. BoJack Horseman e serialul meu preferat la ora actuală, din tot ce rulează încă.

Iar cu sezonul al cincilea, care abia ce-a apărut luna trecută, m-a mai lăsat încă o dată cu gura căscată și cu un nod serios în gât.

Foto: rollingstone.com

***

Celelalte recomandări de până acum:

Pe ce mi-am dat timpul (1)

Pe ce mi-am dat timpul (2)

 

Foto homepage: freestocks.org pe Unsplash

Foto featured image: Angelo Pantazis pe Unsplash

Ți-ar plăcea și...

4 Comentarii

Lasă un comentariu